Fotorealismia

Fotorealismi on taidesuunta, joka syntyi 1960-luvulla Amerikassa vastapainoksi abstraktille ilmaisulle. Siinä lähtökotana on valokuva, jonka taiteilija jäljentää mahdollisimman tarkasti. Se levisi 1970-luvun alussa Eurooppaan. Vuonna 1974 Ateneumissa järjestettiin ARS 74-näyttely, jossa valokuvaan perustuva ja sitä enemmän tai vähemmän orjallisesti jäljentävä fotorealistinen (valokuvarealistinen tai hyperrealistinen) taide oli vahvasti esillä. Näyttelyn taiteilijoiden ainoa motiivi ei varmastikaan ollut vain esitellä omaa teknistä taitoaan, vaan töissä oli myös poliittista ja muuta yhteiskunnallista sanomaa mukana aihevalinnoissa ja ilmaisussa.

Minuun kuitenkin teki suuren vaikutuksen useiden taiteilijoiden ihailtava kyky luoda omien käsiensä kautta mallina ollutta valokuvaa tarkasti vastaava maalaus tai piirros, kuitenkin niin, että taiteilijan oma käsiala ja näkemys olivat nähtävissä teoksessa. Mielessäni heräsi halu kokeilla itse tehdä jotain vastaavaa.

Takaisin luontoon

Takaisin luontoon, maalaus

Maalaus, Takaisin luontoon 1975 – 76 Olen koettanut etsiä alkuperäistä paperikuvaa tai negatiivia vertailukohdaksi, mutta en ole vielä löytänyt. Arkistointimenetelmäni eivät ole aina olleet Lightroom-tasoa.

Niinpä sitten valitsin mallikseni valokuvan, jonka olin ottanut ensimmäisellä kinokoon kamerallani. Alkuperäisestä väripaperikuvasta suurensin mustavalkoisen kopion ja piirsin siihen apuruudukon. Vastaavaa ruudukkoa apuna käyttäen tein ”Takaisin luontoon” kuvan kartongille pienellä kynäruiskulla mustaa tussia väriaineena käyttäen. Taitaa tässäkin työssä olla tarkemmin ajatellen jotakin syvällisempää sanomaa mukana.PorttiToinen kuva, jonka olen tehnyt ottamaani valokuvaan perustuen on näkymä Uudestakaupungista.

Valokuva

Valokuva, jonka mukaan maalaus on tehty.

Tämän ”Portti” nimisen maalauksen alkuperäinen dia on tällä hetkellä kateissa. Tallella on skannattu versio, johon olen Photoshopissa tehnyt muutoksen. Alkuperäisessä kuvassa oli oikealla olevan rakennuksen ovista takimmainen auki. Jouduin sulkemaan sen, jotta sain kuvan näyttämään paremmalta. Tästä muunnetusta versiosta otettu printti oli tekemäni maalauksen lähtökohta.

Maalaus, Portti

Maalaus, Portti 2002, munatempera.

Maalaus on tehty siveltimillä munatemperaa värien sideaineena käyttäen.

– MH

Yksi vastaus artikkeliin ”Fotorealismia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *