Nopea tapa tehdä Lightroomin Develop-moduulin Basic-paletissa sävyjen perussäätö

1. Highlights: minimiin (-100)
2. Whites: huippuvalojen leikkautumispiste
3. Shadows (tarvittaessa): varjojen aukaisu
4. Blacks: mustan taso

Yllä olevasta työjärjestyksestä on tullut minulle peruslähtökohta kuvien sävyjen säätämiseksi Lr:ssa. Suurimmassa osassa kuvia se toimii hyvin sellaisenaan. Tarvittaessa siitä on helppo jatkaa hienosäätöä.

Seuraavassa esimerkki säädöistä.

S-0-663
0-Tone+Hg-663
Yllä säätämätön kuva ja sen histogrammi.

S-1-663
1-Tone+Hg-663
Ensimmäinen vaihe on vetää Highlights-liukusäädin täysin vasemmalle minimiinsä (-100). Tässä kuvassa säädön vaikutus näkyy selvimmin sävyjen lisääntymisenä taivaalla.

S-2-663
2-Tone+Hg-663
Seuraavaksi Whites-säätimellä asetetaan huippuvalojen leikkautumispiste haluttuun arvoon. Painamalla Alt-näppäintä ja samalla vetämällä Whites-liukusäädintä oikealle, kunnes mustaksi muuttuneessa kuvassa näkyy valkoista tai jotakin väriä merkkinä vaaleimpien sävyjen leikkautumisesta. Suurentamalla tämän kohdan kuvasta 1:1 kokoon saa tarkimmin määriteltyä leikkautumispisteen. Ensimmäisenä tässä kuvassa leikkautuu taivas aivan kuvan yläreunasta. Whites-säätimen arvolla (+38) ei vielä leikkautumista tapahdu.

S-3-663
3-Tone+Hg-663
Kuvan varjokohdat ovat turhan tummia. Shadows-säätimen arvo (+40) avaa varjoja sopivasti. Histogrammistakin näkee, että tumma pää ei ole enää niin tukossa, kuin ennen varjojen säätöä. Kuitenkin Histogrammin varoitusvalo osoittaa leikkautumista tapahtuvan. Kuvassa tummien sävyjen vaalenemisen huomaa parhaiten katsomalla rakennuksen kulmassa olevasta ovesta sisään liikkeeseen.

S-4-663
4-Tone+Hg-663
Blacks-säädintä oikealle siirtämällä varoitusvalo sammuu arvolla (+14).

Huippuvalojen leikkautumista voi seurata myös histogrammin vaalean pään varoitusvalon kautta käyttämättä Alt-näppäintä. Mustan tason voi tietenkin säätää myös Alt-näppäintä käyttämällä. Minulle tuo esimerkissä kertomani tapa on jotenkin tuntunut luontevammalta ja se on näyttänyt tarkemmin säätöjen rajat.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *